Navigace Kariéra Nabídka práce 24/7 800 100 187


Zpět do kategorie Blog

Zelená kancelář dokáže ochránit před chřipkou a nachlazením

Blog Novinky

Zelená kancelář dokáže ochránit před chřipkou a nachlazením

Chvíli mráz, chvíli teploty přesahující 10 stupňů. Rozmarné počasí letošní zimy s sebou přináší neustále se opakující virózy a nachlazení. Proto je teď ještě víc než jindy důležité účinně se proti nemocem bránit. Základem je samozřejmě strava s dostatkem vitamínů, kvalitní spánek a pohyb. Vědci však upozorňují, že podstatný vliv na lidské zdraví má také prostředí, ve kterém člověk  tráví většinu času, třeba právě v kanceláři.  

Věnovali se tomu například výzkumníci v nizozemském městečku Wageningen. 75 zaměstnanců přesadili do kanceláří plných rostlin. Drobná zlepšení na sebe nenechala dlouho čekat, ale skutečný výsledek se objevil asi po 9 měsících, kdy účastníci výzkumu zůstávali ve velké míře zdraví i obdobích chřipkové epidemie. V průměru se jejich nemocnost snížila zhruba o 20 %,” připomněl výsledky studie z roku 2020 Jiří Kuryviál, specialista BOZP z SSI Group, která se věnuje správě budov a ve svém portfoliu má řadu významných administrativních budov i přilehlé zeleně.    

Podle Jiřího Kuryviála má příjemné a zelené prostředí na zaměstnance i další pozitivní účinky. Vykazují větší produktivitu a jsou celkově spokojenější.  

„To je hodnota, které si v současné době zaměstnanci i zaměstnavatelé vysoce cení a patří k oblíbeným benefitům,” dodává Jiří Kuryviál z SSI Group. 

A že by se v Česku zelenější pracovní prostředí opravdu vyplatilo. Podle údajů České správy sociálního zabezpečení počet prostonaných dnů v poslední dekádě významně narostl. Zatímco v roce 2015 to bylo zhruba 63 milionů prostonaných dnů, loni se jejich počet přehoupl přes hodnotu 78 milionů dní na léčení.  


Tiskové zprávy, sektorové analýzy, aktuality z naší firmy a další

Podobné články blogu


Hledáme brigádníky na pozici pořadatel při MS v ledním hokeji v Praze Zavřít