Navigace Kariéra Nabídka práce 24/7 800 100 187


Zpět do kategorie Blog

Ostravská ORGANICA: inovativní stavba je výzvou i potěšením facility manažerů

Blog Novinky

Ostravská ORGANICA: inovativní stavba je výzvou i potěšením facility manažerů

Mezi budovy, které naše společnost spravuje, od letošního února patří i nová administrativní budova v Ostravě Organica. Technologiemi nabitá novostavba, za níž stojí developerská společnost CONTERA, na první pohled zaujme elegantními organickými křivkami, které kontrastují s charakteristickým ostravským urbanismem. Jak popisují autoři návrhu, architekti Ludvík Seko a Ladislava Hadačova z ateliéru Schindler Seko architekti, „půdorys stavby připomíná čtyřlistou vrtuli, čímž odkazuje na historii regionu. Fasáda pak působí dojmem ozubeného kolečka, které jako by vypadlo ztěžebních věží a prorůstá zelení.“

Že tento poetický popis odpovídá skutečnosti, jsme se na vlastní oči přesvědčili před Velikonocemi při komentované prohlídce. Na exkurzi na sever Moravy nás pozvali naši partneři z asociace IFMA.cz a společnost Idealab.cz. ORGANICOU nás provázeli především architekti Ludvík Seko a Ladislava Hadačová. Dotazy z oblasti facility managementu pak byli připraveni zodpovědět naši kolegové ředitel technické správy SSI Group Stanislav Kolář a facility manager objektu Petr Ganovský.

Během návštěvy objektu jsme si mohli prohlédnout vedle četných interiérů a terasy s krásným výhledem také například retenční nádrže nebo technologickou střechu. V šestipodlažní budově se nacházejí prvotřídní kancelářské prostory v kombinaci s retailem, kantýnou, fitness a kavárnou, parkovací místa se nachází v podzemí. Celou budovou se proplétá zeleň – ať už ve formě pokojových rostlin či zelených stěn v interiéru, zelených fasád, střechy nebo v rámci zeleného atria uprostřed budovy. Velkorysé prosklené plochy nabízejí neustálý kontakt interiéru s exteriérem a dodávají množství přirozeného denního světla v průběhu celého dne.

Vedle originálního designu je budova nabitá moderními technologiemi velice zajímavá také z pohledu správy budov. “Vstupy do objektu hlídá důmyslná technologie prostřednictvím webové aplikace Sharry a na ni napojené přístupové čipy. Díky fotovoltaickým panelům a promyšlenému stínícímu systému je budova energeticky úsporná. Má vysoce personalizované přizpůsobení vzduchotechniky a sestavy čidel monitorující jak koncentraci CO2 ve velkoplošných kancelářích, na základě kterých se reguluje množství dodávaného upraveného vzduchu, tak čidel monitorující koncentraci CO v podzemních garážích, které naopak zase regulují množství odsávaného znečištěného vzduchu,” vysvětlil Radim Kačmařík, area manager SSI Group, který má Organicu na starost. „V Organice mimo jiné sídlí finský konzulát, což je v mnoha ohledech výzvou pro naši bezpečnostní službu,“ doplňuje Kačmařík, podle nějž je péče o budovu z pohledu facility manažera doslova splněný sen.


Tiskové zprávy, sektorové analýzy, aktuality z naší firmy a další

Podobné články blogu


Hledáme brigádníky na pozici pořadatel při MS v ledním hokeji v Praze Zavřít