Navigace Kariéra Nabídka práce 24/7 800 100 187


Zpět do kategorie Tiskové zprávy

Psychiatrická nemocnice Bohnice podepsala smlouvu na projekt EPC za 490 milionů korun. Stávající spotřeba klesne o více než 30%.

Tiskové zprávy

Psychiatrická nemocnice Bohnice podepsala smlouvu na poskytování energetických služeb se zaručeným výsledkem s konsorciem společností Veolia Energie ČR a D-energy. Se smluvní cenou téměř půl miliardy korun se jedná o jeden z největších projektů v celé historii EPC v České republice. Naprostou většinu nákladů pokryje dotace a odložené splácení z garantovaných úspor.

Psychiatrická nemocnice Bohnice podepsala smlouvu na projekt EPC za 490 milionů korun. Stávající spotřeba klesne o více než 30%.

Památkově chráněné budovy psychiatrické nemocnice v pražských Bohnicích projdou energeticky významnou proměnou. V rámci projektu EPC dojde k repasi či výměně téměř všech oken a dveří a k zateplení půdních prostor. Současně dojde k vyregulování otopných soustav, kompletní rekonstrukci objektových výměníkových stanic, centrální výměníkové stanice i teplovodů. Modernizováno bude také osvětlení díky novým LED svítidlům a úpravám se nevyhnou ani vodovodní kohoutky. Výsledkem projektu bude úspora v minimální garantované výši 146 milionů korun během následujících 10ti let.

Zakázka je realizována v režimu EPC (Energy Performance Contracting = energetické služby se zárukou úspor), kdy poskytovatel energetických služeb zajišťuje realizaci celého projektu „na klíč“, a to včetně smluvní garance za správné fungování energeticky úsporných opatření a splácení z garantovaných úspor. Vše musí být dokončeno v roce 2023 a od roku 2024 poběží 10ti leté období garantovaných úspor a výkonu energetického managementu. „Pro projekci a výstavbu investičních opatření v tak šibeničním termínu máme připraven systém ověřených dodavatelů. Kromě stavební části bude naprostá většina opatření realizována společnostmi ze skupin Veolia a SSI Group,“ popisuje Eduard Paulík, jednatel D-energy.

Podpisem smlouvy začalo tříměsíční období ověřování výchozího stavu pro návrh nejvhodnějších energeticky úsporných opatření. Samotná výstavba obvykle začíná až po ukončení tohoto období, ale v případě projektu v bohnickém areálu nelze se zahájením prací takto dlouho otálet. „V rámci projektu musíme zrekonstruovat výměníkovou stanici o výkonu 8 MW, 10 km potrubí a 62 menších výměníkových stanic. To vše bez přerušení provozu areálu nemocnice. S pracemi musíme začít už od června a využít tak alespoň část letošního roku mimo topné období,“ shrnuje rozsah a potvrzuje potřebu okamžitého zahájení prací Jakub Tobola, obchodní ředitel Veolia.

Projekt je spolufinancován Evropskou unií – Fondem soudržnosti v rámci Operačního programu Životní prostředí

O EPC:

Celosvětově užívaný pojem Energy Performance Contracting (EPC) je v České republice volně překládán jako energetické služby se zaručeným výsledkem. Tyto činnosti mají díky zákonu 406/2000 Sb. o hospodaření energií v českém právním prostředí přesně definovaný význam:

Jsou to veškeré činnosti, jejichž účelem jsou zaručené úspory spotřeby energie mimo jiné prostřednictvím instalace energeticky účinných technologií neboli ověřitelné a měřitelné zvýšení účinnosti užití energie.

 

D-energy s.r.o., Rychnov nad Kněžnou                                                                     www.d-energy.cz

Společnost byla založena v roce 2010 s cílem poskytovat komplexní služby v oblasti úspor energií. Hlavní náplní je poskytování energetických služeb, v rámci kterých zajišťuje činnosti od návrhu úsporných opatření v oblasti vytápění, osvětlení či spotřeby vody, přes projekční zpracování, zajištění financování a realizaci navržených opatření, až po vyhodnocení dosažených výsledků. Samozřejmostí je dodržování všech zásad a principů metody EPC v čele se zárukou za dosažení výsledků.

Společnost D-energy se již od roku 2012 jako člen Asociace poskytovatelů energetických služeb (APES) ČR snaží o rozvoj těchto služeb v České republice.

D-energy je dceřinou společností DEMP-HOLDING, jehož majoritním společníkem se v loňském roce stala společnost SSI Development patřící Janu Vodrážkovi, majiteli SSI Group. SSI Group na českém trhu působí od roku 1990 a zaměřuje se na poskytování komplexních služeb v oblasti integrovaného facility managementu. Mimo služby spojené s energetikou poskytuje SSI Group v rámci několika stovek nemovitostí také bezpečnostní služby, služby technické správy a údržby a komplexní úklidové služby, a to po celé České a Slovenské republice. V současné době SSI Group zaměstnává více než 3000 zaměstnanců.

Veolia Energie ČR                                                                                                                 www.veolia.cz  

Skupina Veolia Energie ČR je dodavatelem tepla, chladu, elektřiny a průmyslových utilit pro 570 tisíc domácností a 500 průmyslových klientů. Energetické služby poskytuje také objektům z obecní i terciární sféry ve více než 30 městech a obcích České republiky.

KONTAKT PRO MÉDIA:

Tereza Franková
+420 777 356 054 | frankova@ssi.cz


Tiskové zprávy, sektorové analýzy, aktuality z naší firmy a další

Podobné články blogu


Hledáme brigádníky na pozici pořadatel při MS v ledním hokeji v Praze Zavřít