Navigace Kariéra Nabídka práce 24/7 800 100 187


Zpět do kategorie Tiskové zprávy

Roste popularita EPC projektů. Mohou být jedním z dlouhodobých řešení energetické hospodárnosti

Tiskové zprávy

Energetické služby se zárukou (tzv. EPC - Energy Performance Contracting) představují efektivní nástroj realizace úsporných opatření. V posledních letech jsou mezi firmami i veřejnými subjekty stále využívanější. Jejich popularitu nyní umocňuje i současná energetická nestabilita. Již nikdo totiž nepochybuje, že nejlepší energie je ta nespotřebovaná.

Roste popularita EPC projektů. Mohou být jedním  z dlouhodobých řešení energetické hospodárnosti

„EPC projekty nabízejí cestu, jak ušetřit za energie prakticky bez vstupních investic.  Dodavatel služby navrhne, zrealizuje a zafinancuje energeticky úsporná opatření se smluvní zárukou za snížení energií, paliv, vody a provozních nákladů. Zákazník následně investici splácí z peněz, které díky realizovanými opatřením ušetří. Celkové náklady projektu jsou obvykle nižší než garantovaná úspora nákladů a klient je postupně platí po dobu trvání smlouvy“ prozrazuje fungování této služby Jiří Vágner, generální ředitel společnosti SSI Energy.

Jednou z hlavních výhod pro zákazníka je smluvní záruka za přínosy projektu. Riziko za nedosažení úspor totiž v plné výši přebírá poskytovatel energetických služeb a pokud úspory nedosáhnou předem stanovených hodnot, uhradí zákazníkovi toto nedosažení v plné výši. Nemůže tak nastat situace, kdy by přínos projektu byl nižší, než je stanoveno ve smlouvě. Velkou výhodou EPC projektů je také důsledný energetický management po celou dobu trvání projektu. Roční vyhodnocení výsledků je podkladem pro případné kompenzace plateb, zákazník i dodavatel jsou tedy zainteresováni na maximalizaci úspor, ale i řádném (v souladu s principy mezinárodního protokolu o měření a ověřování výkonu) prokázání jejich výše. Proto se o EPC mluví jako o win-win projektech, ze kterých těží obě strany.

EPC projekty se obvykle neomezují pouze na jedno energeticky úsporné opatření, ale zahrnují zpravidla celý komplex technologických, procesních a s nástupem dotačních programů také stavebních opatření. Poskytovatel služeb zajišťuje veškeré činnosti pro zákazníka na klíč. Od projekčních prací, přes realizaci a financování opatření, až po implementaci procesů a optimalizaci fungování jednotlivých systémů a technologických celků pomocí aktivního energetického managementu. Přestože je metoda EPC využitelná téměř pro všechny úsporné projekty, vyplatí se spíše v případech vyšších spotřeb v řádech jednotek milionů korun ročně. U menších projektů se nicméně postupně prosazuje „light“ verze projektů EPC.

Návratnost EPC projektů je závislá na skladbě energeticky úsporných opatření. V rámci projektů zaměřených na technologie se pohybuje mezi 6 a 10 roky. V posledních letech nicméně zákazníci stále častěji vyžadují také investice do stavebních opatření, které návratnost významně prodlužují. V průměru lze nejčastěji dosáhnout úspor od 20 do 50 procent. „U komplexních projektů, např. s využitím dotací, může úspora dosahovat i více než 60 % z celkové spotřeby. Na druhé straně se může jednat o dílčí projekty zaměřené např. na úsporné osvětlení či technologie a podíl úspor na celkové spotřebě může být jen v jednotkách procent, ale s velice zajímavou návratností. V oblasti energetických služeb zkrátka unifikace není možná a za posledních 12 let, co projekty EPC děláme, jsme se naučili ke každému projektu přistupovat individuálně,“ říká Eduard Paulík, jednatel společnosti D-energy, která má EPC projekty v rámci skupiny SSI jako hlavní specializaci.

Zkušenosti sbírá D-energy zejména ve veřejném sektoru, kde svým klientům každoročně šetří téměř 20 mil. korun. V letošním roce realizuje 2 významné projekty – pro Český statistický úřad a pro Psychiatrickou nemocnici Bohnice. Oba projekty jsou spolufinancovány z dotace EU, a proto musí dosahovat úspory více než 30 % oproti výchozímu stavu.

Významnou rekonstrukcí projde objekt Českého statistického úřadu v pražských Strašnicích. Investice plynou do stavebních i technologických opatření. Budova dostane kompletně nový moderní plášť kombinující keramické a bondové desky a významně se navýší tepelně-izolační funkce všech konstrukcí na obálce budovy (otvorové výplně, stěny i střechy). Technologická část zahrnuje doplnění vzduchotechniky pro nucené větrání, modernizaci chlazení včetně nových tepelných čerpadel pro využití odpadního tepla, instalaci LED osvětlení, fotovoltaickou výrobnu a nový systém měření a regulace pro komplexní řízení vnitřního prostředí.

Druhým významným EPC projektem realizovaným v letošním roce je projekt na cca 50 objektech v areálu největší psychiatrické nemocnice v České republice – Psychiatrické nemocnice Bohnice. Investice do stavebních a technologických opatření zajistí klientovi úsporu ve výši 147 milionů korun za 10 let, což je smluvní doba trvání kontraktu. Opatření zahrnují výměnu a repasi památkově chráněných otvorových výplní, dílčí zateplení budov v podobě stropů a střech, modernizaci páteřních rozvodů tepelné energie, instalaci kompaktních výměníkových stanic s nadřazenou regulací a přípravou teplé vody, rekonstrukci centrální výměníkové stanice, hydraulické vyvážení otopných soustav, instalaci termoregulačních ventilů a hlavic, instalaci systému IRC pro individuální regulaci teplot v místnostech, modernizaci záložního plynového zdroje, výměnu osvětlení a modernizaci systému měření a regulace.


Tiskové zprávy, sektorové analýzy, aktuality z naší firmy a další

Podobné články blogu