Navigace Kariéra Nabídka práce 24/7 800 100 187


Zpět do kategorie Tiskové zprávy

Český statistický úřad investuje 230 milionů korun do snížení energetické náročnosti administrativní budovy v Praze

Tiskové zprávy

Ústřední budovu Českého statistického úřadu v Praze čeká v režii společností MARHOLD a D-energy rozsáhlá proměna. Zásadní vnější změnou, kterou na sebe budova jistě upozorní kolemjdoucí, bude náhrada současného obkladu budovy moderním bezúdržbovým pláštěm s významně lepšími tepelně technickými parametry a integrovanými fotovoltaickými moduly. U střech dojde nejen ke zlepšení izolačních parametrů, ale budou nově navrženy jako „zelené“, aby přispěly ke snížení teploty přehříváného městského prostoru. Zásadní rekonstrukcí projde i technologické zařízení budovy.

Český statistický úřad investuje 230 milionů korun do snížení energetické náročnosti administrativní budovy v Praze

Společnosti Marhold a D-energy do poloviny příštího roku proinvestují 230 milionů korun. Český statistický úřad investici proplatí až po úplném dokončení, a to pouze z 30 %. Zbývajících 70 % pokryje dotace z fondů EU a smluvně zaručené úspory.

Zakázka je realizována v režimu EPC (Energy Performance Contracting = energetické služby se zárukou úspor), kdy poskytovatel energetických služeb zajišťuje realizaci celého projektu „na klíč“, a to včetně smluvní garance za správné fungování energeticky úsporných opatření po dobu 8 let.

Technologická část za zhruba 120 milionů korun zahrnuje modernizaci vzduchotechniky a chlazení, instalaci LED osvětlení, fotovoltaické výrobny a nového systému pro komplexní řízení vnitřního prostředí. „Z možnosti převzetí celého systému měření a regulace pod naši správu jsme nadšení. Máme tak v rukou všechny nástroje pro skutečně aktivní energetický management. Věříme, že energie budeme v objektu spotřebovávat s maximální efektivitou,“ těší se na dlouhodobou spolupráci Eduard Paulík z D-energy.

Stavební část projektu zahrnuje výměnu otvorových výplní, zateplení střešních konstrukcí, realizaci zelených střech a komplexní rekonstrukci obvodového pláště s na české podmínky unikátní integrací fotovoltaických panelů do plochy fasády. „Realizace projektu je pro nás výzvou, protože v režimu design & build se mnoho veřejných zakázek nestaví. Přenesení odpovědnosti za přípravu celého projektu na stavební společnost vnímáme jako budoucnost na trhu pozemních staveb,“ dodává za MARHOLD Jakub Kousal.

PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z PROSTŘEDKŮ EVROPSKÉHO FONDU PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ

O EPC:

Celosvětově užívaný pojem Energy Performance Contracting (EPC) je v České republice volně překládán jako energetické služby se zaručeným výsledkem. Tyto činnosti mají díky zákonu 406/2000 Sb. o hospodaření energií v českém právním prostředí přesně definovaný význam:

Jsou to veškeré činnosti, jejichž účelem jsou zaručené úspory spotřeby energie mimo jiné prostřednictvím instalace energeticky účinných technologií neboli ověřitelné a měřitelné zvýšení účinnosti užití energie.

D-energy s.r.o., Rychnov nad Kněžnou | www.d-energy.cz

Společnost byla založena v roce 2010 s cílem poskytovat komplexní služby v oblasti úspor energií. Hlavní náplní je poskytování energetických služeb, v rámci kterých zajišťuje činnosti od návrhu úsporných opatření v oblasti vytápění, osvětlení či spotřeby vody, přes projekční zpracování, zajištění financování a realizaci navržených opatření, až po vyhodnocení dosažených výsledků. Samozřejmostí je dodržování všech zásad a principů metody EPC v čele se zárukou za dosažení výsledků.

Společnost D-energy se již od roku 2012 jako člen Asociace poskytovatelů energetických služeb (APES) ČR snaží o rozvoj těchto služeb v České republice.

D-energy je dceřinou společností DEMP-HOLDING, jehož majoritním společníkem se v loňském roce stala společnost SSI Development patřící Janu Vodrážkovi, majiteli SSI Group. SSI Group na českém trhu působí od roku 1990 a zaměřuje se na poskytování komplexních služeb v oblasti integrovaného facility managementu. Mimo služby spojené s energetikou poskytuje SSI Group v rámci několika stovek nemovitostí také bezpečnostní služby, služby technické správy a údržby a komplexní úklidové služby, a to po celé České a Slovenské republice. V současné době SSI Group zaměstnává více než 3000 zaměstnanců.

MARHOLD a.s., Pardubice | www.marhold.cz

Lidé ve společnosti MARHOLD jsou stavaři, kteří na trhu pozemních staveb působí již více jak 30 let. Společnost byla založena v roce 1991 v Pardubicích. Od počátku vsadili na lidský přístup, serióznost, kvalitu a spolehlivost, což naplňovalo strategii pozvolného stabilního růstu společnosti. Od roku 2006 jsou součástí českého stavebního holdingu enteria. Hlavním cílem společnosti je kvalitně odvedená práce, splnění termínů, a tedy spokojený zákazník. Tyto cíle jsou naplňovány díky kvalitnímu a kvalifikovanému týmu lidí, kteří se na realizacích podílejí a stabilnímu zázemí vytvořené holdingem. Spokojený tým zaměstnanců buduje „Dobré jméno firmy“. Spokojený zákazník napomáhá k získání dalších zakázek a společně se všichni podílí na dalším rozvoji. Za více jak 30 let získali spoustu zkušeností a nových znalostí, které efektivně uplatňují v rámci dalších staveb. Zároveň jsou připraveni se učit novým technologickým postupům, dále na sobě pracovat a zlepšovat se.


Tiskové zprávy, sektorové analýzy, aktuality z naší firmy a další

Podobné články blogu


Hledáme brigádníky na pozici pořadatel při MS v ledním hokeji v Praze Zavřít